MODULO architects - FEDERE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER Brussel (Anderlecht) - bedrijvencentrum audio-visuele industrie


FEDERE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER
Brussel (Anderlecht)

verbouwing: bedrijvencentrum audio-visuele industrie
volledige architectuuropdracht en technieken

jaar: 2009
budget: 2.719.676 euro
oppervlakte: 14.265 m²

stabiliteit: JZH&PARTNERS cv
technieken: JZH&PARTNERS cv

In de Barastraat, vlakbij het Zuidstation, bevindt zich een uniek industrieel complex uit de jaren '30. Het complex, gelegen op een terrein van meer dan een hectare en met een totale vloeroppervlakte van 15.000m2, werd in 2003 door de GOMB aangekocht. Het project speelt in op de sterke punten het complect, de grootse glaspartijen, een massieve bakstenen gevel van meer dan 100m lang, een indrukwekkende staalstructuur en de grote open ruimtes. Tegelijk werd gekozen voor een kwalitatieve architectuur met aandacht voor de hedendaagse comforteisen. De interne circulatie werd herbekeken.

Op de verdiepingen werd een nieuw bedrijvencentrum ingericht. Twee centrale uitgangspunten fungeerden als leitmotiv bij de verbouwing:

Een perifere gang ontdubbeld de gevel en ontsluit de centraal gelegen werkruimtes. De gang vergemakkelijkt de interne circulatie en de evacuatie en verzekert de thermische en akoestische kwaliteit van de modules. De gang vrijwaart de bestaande gevels van technische interventies.

Een metalen tussenverdieping met passerelle, het gebouw beschikt over een indrukwekkende vrij hoogte van 6m, ontsluit een bijkomende tussenverdieping die jonge ondernemers alle ruimte biedt.