MODULO architects - SOLVAY Brussel - Global Research Building, herstructurering van de site, ontwikkeling van een onderzoekscampus







SOLVAY
Brussel

nieuwbouw: Global Research Building, herstructurering van de site, ontwikkeling van een onderzoekscampus
volledige architectuuropdracht en technieken

jaar: 2017
oppervlakte: 42.000 m

i.s.m. : Schmidt Hammer Lassen architects
stabiliteit: VK ENGINEERING
technieken: VK ENGINEERING

Solvay Campus: een open, lichte en gastvrije structuur

Met het winnende voorstel van TRI-O (het consortium rond MODULO architects / Schmidt Hammer Lassen / VK engineering) wordt de Solvay Campus veranderd in een dynamisch geheel dat de open samenwerking en gezamenlijke creatie tussen interne en externe belanghebbenden zal stimuleren.

Centraal in dit geheel is het nieuwe hoofdgebouw, met daarin Solvays hoofdzetel, bedrijfseenheden, laboratoria en O&I-werkplaatsen. Deze open, lichte en gastvrije structuur zal Solvay-medewerkers bijeenbrengen in n gebouw waar labs en kantoren naast elkaar liggen en zo communicatie, samenwerking en innovatie stimuleren.

Een zone in het zuidoostelijke deel van de Campus is bestemd voor de huisvesting van bedrijven van buitenaf, start-ups, onderzoekscentra en universiteiten.

En bedrijf. En campus. En gebouw.

Vanaf het begin waren duurzaamheid en veerkracht twee belangrijke drijfveren voor ons ontwerp van Solvays nieuwe hoofdkantoor. De herpositionering van de Groep samen met het welzijn van de medewerkers stonden centraal. Al snel werd duidelijk dat met het creren van n compacte structuur met n gemeenschappelijke ingang in het grote atrium, iedereen zou kunnen genieten van de unieke ervaring van het gebouw. Solvays toewijding aan duurzame oplossingen komt duidelijk naar voren in ons ontwerp van een CO2-neutraal en bijna-energieneutraal gebouw en groene Campus. Solvay wilde een gastvrij, innovatief en duurzaam hoofdkantoor dat een krachtige boodschap en kernwaarden uitstraalt. Dit hebben wij vertaald in n enkele visie: En bedrijf. En Campus. En gebouw.

Hoogtepunten

Bij aankomst op de groene Campus, zullen medewerkers en bezoekers het nieuwe elan van de plek meteen ervaren. Groene ruimtes en het grote plein zullen hen leiden naar de glazen, open en uitnodigende inkomsthal, met daarnaast het caf en het Solvay Experience Center.

Binnenin het gebouw kunnen medewerkers elkaar ontmoeten, werken en ontspannen in een indrukwekkend atrium, dat baadt in daglicht. Van laboratoria tot werkplaatsen, van vergaderzalen tot kantoorruimtes - de visuele verbindingen in het hele complex werken in synergie en in harmonie met elkaar. Informele werkplekken, zoals de grote sociale trap langs het atrium en de rustgevende groene patio, zullen nieuwe manieren van werken en samenwerken stimuleren.

De eerste twee verdiepingen huisvesten de laboratoria en werkplaatsen, terwijl de kantoren de bovenste verdiepingen zullen innemen. Daartussen is het Meeting Center waar medewerkers, bezoekers en klanten verwelkomd worden met zicht op de groene omgeving vanaf grote 360-terrassen.

De niveauverschuivingen en de terrassen geven het gebouw een dynamische indruk. Het open, transparante ontwerp zal fungeren als een baken op de Campus.