MODULO architects - UNIVERSITEIT GENT Gent - Nieuwbouw practicaruimten voor de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen (FFW)













UNIVERSITEIT GENT
Gent

nieuwbouw: Nieuwbouw practicaruimten voor de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen (FFW)
volledige architectuuropdracht en technieken

jaar: 2014
oppervlakte: 4.612 m˛

stabiliteit: STABLO
technieken: ISTEMA INGENIEURSBUREAU

Na decennia van intensief gebruik waren de prakticaruimts van de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van UGent dringend aan vervanging toe. De practica boven zich in een versleten \"tijdelijke\" aanbouw uit de jaren 1970. Ook de vlakbij gelegen Faculteit Geneeskunde had nood aan bijkomende practicaruimtes en ook het DoCoLab, een wereldautoriteit op het vlak van dopingcontrole en dopingonderzoek, was op zoek naar een nieuw onderkomen. De drie programma’s werden in een nieuw gebouw samengebracht.

MODULO ontwierp een gebouw waar de drie programma’s doordacht werden gestapeld. De Faculteit Farmaceutische Wetenschappen kreeg de onderste twee verdiepingen, die direct aansluiten op het bestaand faculteitsgebouw. De faculteit Geneeskunde kwam op de bovenliggende tussenverdieping en het DoCoLab kreeg het kraaiennest, met zicht op de Gentse skyline. De drie gebouwdelen kregen elke een eigen articulatie en gevelafwerking.
Door de aard en de diversiteit van het programma werd de nieuwbouw een zwaar uitgerust gebouw met een waaier aan diverse laboratoria en practicaruimtes. Er zijn chemische onderzoekslabo’s voor de vakgroep Medicinale Chemie, er zijn analyselabo’s voor het docolab, er zijn practicaruimtes met voorbereidende labo’s voor grote groepen studenten en er is een apotheekzaal waarde te toekomstige apothekers de sociale aspecten van hun vak kunnen inoefenen.

Het project vormt een meerwaarde voor de campus en de buurt. Het getrapte gebouw zorgt voor een zachte overgang tussen de campus en de naastliggende woonbuurt. Het voorplein en de monumentale trap zijn een aangename buitenruimte waar studenten elkaar kunnen opwachten. Het nieuwe toegangsvolume vormt een verbinding tussen het nieuw en het bestaand gebouw. Hiermee wordt het bestaand gebouw ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Het gebouw scoort bijzonder goed op vlak van duurzaamheid. Het gaat om een BEN gebouw, een “Bijna Energie Neutraal gebouw”. Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.